Latar Belakang

 

 

MENGENALI KHAUJAKAN

 

Makna dan asal perkataan Khaujakan


Sebagai penjelasan makna Khaujakan seperti yang diturunkan jawapannya dalam Warta Jabatan Agama Johor bilangan 206 bertarikh November 1970 oleh mantan Kadhi besar Johor Al Marhum Datuk Sayyid Alwee Bin Abdullah al Hadad bahawa tersebut dalam Kitab Tanwirul Qulub karangan al Sheikh Muhammad Amin al Qardi bahawa perkataan Khaujakan adalah diambil daripada perkataan bahasa Farsi dalam bentuk jamak (plural), dan mufradnya (tunggalnya) ‘al khawajihu’ atau ringkasnya khawajah yang membawa maksud al Shyakh atau Tuan Guru.


Dari sumber lain pula Khaujakan atau Khwajagan adalah gelaran yang di pakai oleh ketua ahli Sufi atau tassawuf di rantau Timur Tengah, Asia Tengah dan Asia Tenggara. Dalam bahasa Arab disebut al-Syaikh membawa maksud Tuan (Master atau Lord dalam bahasa Inggris) dan dalam bahasa Melayu boleh dimaknakan dengan gelaran Tuan Guru. Jika dikalangan ahli Sufi atau Tassawuf di sebut Tuan Sheikh Guru.


Asal perkataan Khaujakan timbul ialah apabila Tarekat Khwajagan/Naqshbandiyah dan Tarekat Qadiriyah yang berasal dari Asia Tengah dibawa masuk ke Asia tenggara khusus di tanah Jawa oleh ulama Sambas bernama Sheikh Ahmad Khatib Bin Abdul Ghafar al Sambas dan di sebar luas oleh Khalifah nya Sheikh Abdul Karim al Bantani. Tarekat ini mempunyai organisasi yang besar dan mempunyai ramai pengikut terdiri daripada ahli sufi yang lebih menekankan soal soal pembangunan kerohanian di pondok atau di zawiyah mereka. Mereka di pimpin oleh seorang Tuan Sheikh Guru Sufi dalam semua aspek ilmuan dan ibadah kerohanian. Mereka mengamalkan satu wirid yang dinamakan Khatm Khaujakan yang kebiasaannya diamalkan dimajlis perhimpunan yang diadakan setiap minggu di antara murid dengan Sheikh Guru Tassawuf mereka.

 

Makam pengasas tarekat Khwajagan di Uzbekistan

 


Khatm Khaujakan


Disebutkan dikebanyakan ahli ahli sufi dalam tarekat tersebut bahawa murid-muridnya akan berkumpul setiap minggu dengan Guru Tassawuf mereka untuk menjalani majlis ilmu dan ibadah menutup majlis ini dengan membaca wirid khas yang mengandungi solawat, zikir, ayat dari surah al Quran dan doa doa yang disusun oleh pengasasnya.Wirid ini dinamakan Khatm Khaujakan. Wirid Khatm Khaujakan adalah juga legasi ahli sufi dan telah dikenali oleh masyarakat Islam pada zaman Sultan aulia’ as-Syaikh Abdul Kadir Jailani dan al-Syaid Muhammad Haqqi An-Nazali kira-kira lebih 1000 tahun yang lalu dan seterusnya di amalkan oleh masyarakat Islam hingga ke hari ini.

 

Mengenali Wirid Khaujakan


Wirid Khaujakan pula merupakan satu wirid khas yang menjadi pegangan ahli tarekat dan ahli hikmat dan orang solehin dari Tanah Jawa. Terdapat sedikit persamaan dalam wirid ini dengan apa yang diamalkan oleh ahli Tarikat Naqshabandiah dan Tarekat Qadiriyah kerana dari urutan pengasas (Mashaykh) yang sama. Wirid Khaujakan mengandungi ayat-ayat Al-Qur’an, Zikir dan Solawat al Fateh, dan doa doa pilihan yang amat mustajab. Wirid ini telah disusun oleh pengasasnya yang bergelar Tuan Guru atau Kiyai yang mempunyai ‘authorithy’ untuk menyusun wirid ini dan mengijzahkannya kepada pengamalnya dan turun dari satu generasi ke satu genarasi.Amalan Wirid Khaujakan pada hari adalah legasi daripada para ahli tarekat dan solehin sejak dari zaman silam.

 


Tujuan mengamalakan Wirid Khatm Khaujakan

Menurut al Sheikh al Imam As Sayyid Muhammad Haqqi An Naazili dalam karangannya Kitab Khozinatul Al asrar Al Qubro, halaman 188, bahawa telah sepakat semua Guru Murshid imam tarekah bahawa ialah untuk laksanakan hajat, dihasilkan keinginan, mencegah bahaya, mengalahkan musuh dan hasutan syaitan, diangkatkan darjat sampai ke maqam Muqorobin, maka Guru Murshid telah mengamalkan Khatam Khaujakan.

 


Tarbiyah Wirid Khaujakan ke Tanah Melayu


Amalan Wirid Khaujakan telah dibawa dan perkenalkan ke Tanah Melayu oleh Almarhum Kiyai Haji Fadhil bin Abu Bakar al Bantani pada tahun 1912. Beliau berasal dari Banten sebuah daerah dalam propinsi Jawa Barat, Indonesia.Setelah lama menetap di Makkah beliau telah berhijrah dan datang Malaya iaitu ke Lenga, Muar untuk tujuan berdakwah kerana ketika suasana di tanah Arab dibawah fahaman Wahabi yang melarang segala amalan sufi dan tarekat. Beliau adalah pengamal tarekat Naqshabandi/Qadiriyah/Tijaniah dan telah berguru dengan beberapa kiyai di daerah Banten dan beberapa orang Shaykh Tassauwuf di Makkah. Amalan Wirid Khaujakan telah disebar luas melalui dakwah nya di masjid masjid dan surau di sekitar Lenga dan Muar Secara ringkasnya Kiyai Hj Fadhil adalah pendiri dan khalifah Wirid Khaujakan yang ulung di Tanah Melayu. Wirid Khaujakan mula menjadi amalan umat Islam di seluruh negeri Johor pada tahun 1940an. 

Sila rujuk buku berikut terbitan Badan Kebajikan Jemaah Khaujakan Johor untuk keterangan lanjut:
• Risalah Wirid Khaujakan
• Amalan Wirid Khaujakan Dan Huraiannya
• Bimbingan Rohani

 

 

 Wholesale Jerseys Cheap